Робоча віза в Польщу

Навіщо люди їдуть з рідної країни? Мотиви у всіх різні - одні давно плекають свою мрію про еміграцію, інші женуться за новими враженнями. Але в основному причина такої різкої зміни обстановки банальна - бажання заробити. Робоча віза в Польщу дає можливість іноземцям легально працевлаштуватися і зробити перший крок до переїзду на ПМЖ. Знаючи заздалегідь як оформити візу, ви зможете уникнути багатьох неприємних моментів.

Працевлаштування в Польщі

Всі іноземці, що працюють на території цієї країни, діляться на дві основні категорії - легальні і нелегальні. Який групі краще віддавати перевагу, пояснювати не потрібно. Однак вибір кожен робить сам для себе. Так чому ж вони відрізняються?

Легальне працевлаштування

Офіційне працевлаштування проводиться в 4 основних етапи:

  1. Ви знаходите наймача, які готовий вас прийняти на роботу.
  2. Роботодавець висилає вам запрошення.
  3. Ви оформляєте робочу візу. Без цього документа неможливо офіційно працевлаштуватися іноземцю.
  4. Ви отримуєте дозвіл на роботу на території країни. Цей пункт - особливість польського законодавства.

Оформлення робочої візи в Польщу містить не так багато етапів. Пройшовши їх все і отримавши необхідні документи, ви зможете на законних підставах почати співпрацювати з роботодавцем.

Нелегальне працевлаштування

Ті, хто не хоче або не може возитися з офіційним оформленням на роботу, сильно ризикують.

По-перше, ви абсолютно беззахисні. Ніхто не заступиться за вас, якщо роботодавець вирішить позбутися своєї робочої сили, при цьому не заплативши. Ви не укладаєте офіційний контракт, всі домовленості відбуваються лише в усній формі. Довести комусь, що ви чесно відпрацювали і не отримали за це винагороду неможливо.

По-друге, будьте готові до проблем з законом. Вас не тільки відразу депортують з країни, але і заборонять в'їзд на територію Польщі на найближчі 2 роки. Після закінчення цього терміну можна буде офіційно оформити візу, але можуть виникнути труднощі.

Запрошення на роботу в Польщі

Щоб офіційно працевлаштуватися, насамперед необхідно отримати запрошення від потенційного наймача.

Правильно складене, воно містить такі реквізити:

  • дата видачі;
  • друк контори, відповідальної за оформлення заяви;
  • підпис уповноваженої особи;
  • термін перебування в країні, з датою закінчення роботи;
  • місто / село, де буде знаходитися запрошений;
  • сфера діяльності;
  • посада і заробітна плата;
  • контракт / договір, укладений з майбутнім співробітником;
  • прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, номер і серія закордонного паспорта запрошеного.

Отримавши цей папір, співробітник зобов'язується відразу ж прибути на територію Польщі для виконання умов трудового договору.

Що потрібно зробити для отримання запрошення

Існує два способи - класичний і альтернативний.

Перший полягає в пошуку потенційного роботодавця, який приймає рішення про включення вас до штату. Після цього він буде направлений до уповноважених органів, заповнює анкету і висилає вам запрошення. Такий спосіб не вимагає фінансових вкладень, але тільки за умови, що всі питання з майбутнім керівництвом ви вирішуєте самостійно.

Альтернативний варіант буде коштувати від 1600 гривень. В цьому випадку доведеться звернутися в фірми-посередники, які знайдуть для вас роботу і зв'яжуть з роботодавцем.

Види і вартість робочої візи

Робоча віза в Польщу - офіційний документ, який дає право іноземним громадянам легально перебувати на території Польщі з метою заробітку. Уряд надає кілька видів цього «пропуску», у кожного є свої переваги.

Робоча віза в Польщу для українців може бути наступною:

  1. Категорія «Д» на півроку. На підставі запрошення від наймача видається віза типу 180/180. У більшості випадків отримати її можна, доклавши мінімум зусиль - достатньо подати в посольство необхідні папери. Вона дозволяє перебувати в Польщі не більше 6 місяців.
  2. Категорія «Д» на рік. Тим, хто приїжджає в країну вперше, отримати таку візу практично неможливо. Такий вид видається на підставі офіційного дозволу. Отримати її можна тільки відпрацювавши в країні півроку.

Перевага в отриманні піврічної візи не тільки в простоті і швидкості оформлення, але і в її ціні. Вартість такого «пропуску» становить близько 80 євро.

Річне дозвіл на роботу в Польщі обійдеться набагато дорожче - близько 450 євро. І час оформлення займе близько 2 місяців.

Порядок отримання робочої візи

Щоб отримати заповітну картку з назвою «віза», необхідно особисто надати в посольство пакет документів. Зверніть увагу! Передача документів третіми особами неприпустима!

Отже, що у вас зажадають

  1. Оригінали і копії паспорта жителя України і закордонного паспорта. Уважно стежте за термінами дії документів. Вам не видадуть візу, якщо дата закінчення дії закордонного паспорта буде раніше, ніж через 90 днів після дати повернення на батьківщину.
  2. Офіційне запрошення на роботу. У ньому мають бути присутні необхідні реквізити та печатки підприємства.
  3. Заповнена анкета. Мова, на якому будете її писати, вибираєте самі - український, польський або англійська.
  4. Страховка. Її можна оформити в консульстві.
  5. Фотографії. Їх слід робити на білому тлі.

Після здачі всіх документів та проведення оплати, вам залишається тільки дочекатися відповіді з посольства. Зазвичай на це йде близько місяця. Статистика показує, що при належному оформленні пакета документів, шанси отримати візу і виїхати в Польщу, рівні майже 100%.

Дозвіл на роботу

Ще один документ, без якого відкриття робочої візи в Польщу легально неможливо - дозвіл на роботу. Переоцінити важливість його отримання важко. Дозвіл забезпечує вам:

  • пенсійне та медичне страхування;
  • повний і своєчасний розрахунок за виконану роботу;
  • безкоштовне обслуговування в медустановах;
  • оформлення лікарняного листа;
  • матеріальне відшкодування при отриманні травми.

Якщо ви отримали дозвіл на працевлаштування на термін на півроку, то по закінченні 90 днів можете звернутися до Відділу по справах іноземців з питанням про його продовження. Розглядаються такі заяви близько 60 діб. Вартість робочої візи в Польшу- 440 PLN.

Документи для оформлення дозволу на роботу

Звертаючись до уповноважених органів, ви повинні попередньо зібрати пакет паперів. Отримання робочої візи в Польщу для українців передбачає:

  • письмову заяву на видачу дозволу на працевлаштування;
  • закордонний паспорт (оригінал і ксерокопії кожної сторінки);
  • квитанція, яка підтверджує сплату збору;
  • медстраховку;
  • документ від роботодавця, що підтверджує офіційне працевлаштування (обов'язкова вказівка ​​заробітної плати);
  • підтвердження законності діяльності компанії, яка надає робоче місце.

Це класичний варіант переліку необхідних документів. У різних воєводств він може відрізнятися.

Хто автоматично отримує дозвіл на працевлаштування

Існують певні умови, при яких робоча віза в Польщу для українців видається автоматично. Це:

  1. Створення сім'ї між громадянином Польщі і іноземцем. Останній в такому випадку автоматично отримує дозвіл на трудову діяльність на території країни.
  2. Навчання в польському вузі. Студенти і випускники мають право заробляти гроші на території отримання освіти.
  3. Стаж роботи понад 3 років. Після закінчення цього терміну іноземець має право на трудову діяльність в країні без прив'язки до одного роботодавця.

Є ще один метод отримання дозволу, але він відноситься до розряду теоретичних завдяки високому рівню безробіття в країні. Роботодавець може підготувати документи для іноземця (неважливо, має він дозвіл на проживання чи ні), але при цьому керівництво фірми повинно довести, що серед поляків немає кандидатів на зазначену посаду.

Категорія громадян, кому дозвіл не потрібен

Так, є й такі щасливчики. Найпростіший приклад - члени сімей громадян Євросоюзу. Повний перелік звільнених від отримання робочої візи в Польщу представлений нижче:

  • володарі Карти Поляка;
  • працівники інформагентств;
  • гастролери (за умови, що за рік їх перебування на території країни не перевищує місяця);
  • учні та студенти;
  • служителі церкви;
  • учасники наукових конференцій;
  • біженці;
  • співробітники, які приїхали у відрядження (за умови, що термін їх сумарного перебування в країні становить не більше 3 місяців за останній рік).

Лікарі, підприємці, дипломати, які мають практику в Польщі, отримують дозвіл на роботу автоматично, як тільки приїжджають на територію країни.

Актуальні в 2017 році нововведення

В пресі ходило чимало чуток про нововведення в польському трудовому законодавстві - скасування запрошень, обмеження у виборі сфери діяльності, сезонні роботи. Але, на радість мешканців України, ці нововведення так і не були впроваджені.

Однак зміни все-таки відбулися. З 2017 року жителі України мають право працювати в Польщі без отримання візи при наявності одного із запропонованих документів:

  • дозвіл на працевлаштування;
  • заяву від потенційного роботодавця.

Якщо з дозволом вже все зрозуміло, то заяву від майбутнього начальника - новий документ. Воно має 2 великі переваги перед дозволом:

  1. Простота отримання. Роботодавець просто звертається до уповноваженого органу з бажанням працевлаштувати іноземця.
  2. Швидкість розгляду. Всього через пару днів громадянин України зможе приступити до своїх трудових обов'язків.

Але є в заяві і істотний мінус. Особливо гостро його відчують ті, хто хоче працювати довше, ніж півроку - строк дії її заяви обмежується лише 6 календарними місяцями. Після закінчення цього терміну працівник має два варіанти - повернутися додому або оформити дозвіл.

Вартість оформлення всіх документів оплачує роботодавець. Ціна дозволу починає змінюватись від 12 до 35 євро, заяви - близько 7.

Безвізовий термін роботи

Варто відзначити, що працювати в Польщі без оформлення візи можна не більше ніж 90 днів за останні півроку. Такі ж правила діють на працевлаштування по біометричного паспорту. Тому або після закінчення терміну повертаємося додому і шукаємо іншу роботу, або йдемо в консульство і робимо робочу візу в Польщу.

Отримання карти побиту

Навіть працюючи по безвізу, ви можете відкрити карту ВНЖ (вид на проживання). Але важливою умовою тут є укладення довгострокового трудового договору.

Згідно із законодавством, ви має право подати документи на оформлення ВНЖ аж до останнього дня перебування в Польщі. При цьому можна перебувати на території країни весь термін розгляду справи. Але тут виникає ряд складнощів:

  1. Якщо в центрі знайдуть помилки в документах, то в отриманні карти вам буде відмовлено. І вже на наступний день ви будете зобов'язані покинути територію країни.
  2. Термін розгляду справи може сильно затягнутися, а права працювати в цей час у вас немає. Тут вже самі вирішуйте, наскільки доцільно сидіти без доходу в чужій країні.
  3. При бажанні можна повернутися додому на час розгляду документів, але відвідати країну раніше винесення рішення по вашому питанню буде не можна.

Тут ми розглянули особливості національного працевлаштування в Польщі. Як оформлятися на роботу - легально чи ні, щодо безвізового режиму або з повним пакетом документів вирішувати тільки вам. Головне, пам'ятайте про можливі наслідки незаконного працевлаштування і ціною таких дій.