Wizy wojewódzkie dla Polski

Istnieją różne sposoby legalnego pobytu i pracy w Polsce. Możesz iść do pracy i przekroczyć granicę w paszporcie biometrycznym lub uzyskać wstępne oficjalne zaproszenie od pracodawcy.

Wadą obu opcji jest ograniczony pobyt w Polsce. W pierwszym przypadku nie będzie więcej niż 3 miesiące od półrocza, w drugim - 6 miesięcy w roku. Ważne jest, aby minął co najmniej jeden rok od momentu uzyskania poprzedniej wizy. Na przykład, jeśli pozwolenie zostanie wydane w dniu 01.01.2018, następne może być odebrane nie wcześniej niż 01.01.2019. Jeśli obecność tych ograniczeń ogranicza twoje plany, a potrzeba przekraczania granicy dwa razy w roku nie jest w nich uwzględniona, warto uzyskać wizę wojewódzką. Dokument pozwala na pozostanie i pracę w Polsce przez kolejne 360 ​​dni.

Przywileje wizy wojewódzkiej

Uzyskanie wizy wojewódzkiej jest wygodne, ponieważ daje wiele przywilejów:

  • prawdopodobieństwo odmowy jest praktycznie wykluczone, ponieważ konsul RP jest podporządkowany wojewodzie;
  • praca i pobyt na terytorium państwa może odbywać się cały rok bez konieczności przekraczania granic;
  • istnieje możliwość udania się do jednego z krajów Schengen i pozostania na jego terytorium przez nie więcej niż 90 dni na 180;
  • ukrainiec, który ukończył wizę wojewódzką, może pracować dla organizacji, która wydała zaproszenie, poza Polską, jeśli jest to oddział pracodawcy w dowolnym kraju strefy Schengen;
  • wiza wojewódzka polska, którą otrzymuje pracownik, może być wpisana przez innych członków jego rodziny. Na podstawie wydanego dokumentu bliscy krewni otrzymują prawo legalnego pobytu w kraju przez rok;
  • nie muszą płacić opłaty konsularnej;
  • nie trzeba czekać, aż minie cały rok od rejestracji poprzedniej wizy pracowniczej. Po otrzymaniu prowincjonalnego zaproszenia do pracy, ograniczenia te zostają zniesione i możesz swobodnie wjeżdżać do kraju z pominięciem takiego "korytarza".

Ta liczba przywilejów mówi o jednej rzeczy: zdecydowanie warto napisać dokument dla tych, którzy nie planują odwoływania procedur biurokratycznych przez cały rok i koncentrują się na zarabianiu.

Niedogodności dla właścicieli zaproszenia województwa

Wiza krajowa zapewnia rozszerzone prawa właścicielom, a także nakłada pewne ograniczenia:

  • czekać, aż projekt zaproszenia wojewódzkiego będzie miał co najmniej 30 dni, a przy tak dużym napływie osób, które chcą iść do pracy - i kilka miesięcy. Z tej obiektywnej przyczyny znacznie wydłuża się termin na wydanie dokumentów odłożonych przez polskie standardy;
  • zaproszenie pozwala ci pracować tylko na pracodawcy, który zapewnia ci to stanowisko. Zmieniając nazwę firmy lub stanowisko, pracownik będzie musiał odnowić wizę oprócz zaproszenia. W takim przypadku będziesz musiał wrócić na Ukrainę, ponieważ nie masz podstawy prawnej do pozostania w Polsce. Dlatego konieczne jest natychmiastowe zarejestrowanie go u wiarygodnych pracodawców, którzy nie są zwiedzeni warunkami pracy i płatnością;
  • firma może wydać zaproszenie na 2-3 lata, ale maksymalny okres ważności wizy jest ograniczony decyzją konsula (jest to sześć miesięcy lub rok);
  • biurokratyczne trudności. Aby wydać wizę, konieczne będzie zebranie imponującego zestawu dokumentów, od poprawności wypełnienia, która zależeć będzie od podjętej decyzji.

Tak więc wiza na zaproszenie wojewódzkie jest wygodnym sposobem na podjęcie pracy po odwiedzeniu Polski i pomyślnej pracy dla jednej z firm. Jeśli masz inną sytuację lub wyjeżdżasz za granicę po raz pierwszy, musisz upewnić się o wiarygodności pracodawcy, inaczej po prostu stracisz swój czas i pieniądze.

Jakie dokumenty są składane w celu uzyskania wizy

Planując otrzymanie polskiej wizy wojewódzkiej, należy przygotować Ukraińca:

  • oryginał zaproszenia gubernatora, wypełniony zgodnie z przyjętymi normami;
  • ankieta w języku, którym mówisz - po polsku, ukraińsku lub po angielsku. Dokument musi być w alfabecie łacińskim przy użyciu transliteracji;
  • ubezpieczenie zdrowotne obejmujące cały okres pobytu w kraju;
  • 2 zdjęcia w rozmiarach 3,4 * 4,5 sm;
  • kopia i oryginalny paszport obywatela Ukrainy;
  • paszport i kopie tych stron, na których umieszcza się wizę. Ważne jest, aby jego okres ważności był co najmniej o 3 miesiące dłuższy niż planowany termin wyjazdu.

Wszelkie błędy w wydanych dokumentach stanowią poważny powód odmowy wjazdu do kraju. Zwróć szczególną uwagę na ubezpieczenie. Jego jakość jest ściśle kontrolowana. W przypadku stwierdzenia naruszeń grozi mu duża grzywna, deportacja, a nawet zakaz dalszego wjazdu do kraju.

Co powinno być ubezpieczeniem

Kup taniej ubezpieczenie nie działa, ponieważ:

  • powinien przyjąć maksymalną kwotę 30 000 euro;
  • wystawiać go na cały okres pobytu cudzoziemca w Polsce;
  • jest on sporządzony z kwotą franczyzy nieprzekraczającą 150 euro;
  • rozciąga się na terytorium wszystkich krajów strefy Schengen;
  • obejmuje wszystkie potencjalne koszty.

Ważne jest, aby polisa ubezpieczenia medycznego została złożona w oryginalnym dokumencie wraz z notarialną kopią. Jeżeli dokument nie spełnia wymagań stawianych przez stronę polską, nie trzeba liczyć na uzyskanie wizy. Cena ubezpieczenia zależy nie tylko od wieku i stanu zdrowia. Koszt zależy również od charakterystyki pracy: dla tych, którzy są zaangażowani w niebezpieczne sektory, będzie on wyższy. Cena oferowana przez ukraińskich ubezpieczycieli zaczyna się od 250 hrywien za miesiąc pobytu za granicą, podczas przetwarzania dokumentu w Polsce jego koszt będzie znacznie wyższy. Polisa ubezpieczeniowa jest dostarczana wraz z oryginałem i kopią paragonu do zapłaty.

Ubezpieczenie w żadnej organizacji nie jest konieczne. Lista firm, które naprawdę mają do tego prawo, znajduje się na oficjalnej stronie internetowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Za jego pomocą znajdziesz organizację, w której możesz sporządzić dokument, porównać ceny za świadczone usługi. Warto skoncentrować się na liczbie placówek medycznych, z którymi współpracuje ubezpieczenie, oraz na wykazie spraw stanowiących podstawę do bezpłatnego leczenia.

Jak korzystać z ubezpieczenia

Nieuwaga i nieadekwatna praktyka współpracy z ubezpieczycielami może prowadzić do tego, że nawet w przypadku zdarzenia ubezpieczeniowego można pozostać bez odpowiedniego odszkodowania. Umowy wyraźnie określają listę klinik, w których należy się skontaktować, gdy nastąpi zdarzenie ubezpieczeniowe. Jeśli zdecydujesz się odwiedzić inną placówkę medyczną, która wydaje Ci się bardziej dogodna, nie możesz liczyć na rekompensatę kosztów leczenia.

Brak franczyzy oznacza, że ​​cena usług świadczonych przez instytucję medyczną zostanie w całości pokryta przez firmę ubezpieczeniową. W takim przypadku nie płacisz dodatkowo. W przypadku zapewnienia określonej kwoty franczyzy pieniądze są wypłacane chorym, a saldo jest rekompensowane na koszt ubezpieczyciela. Z reguły instytucje medyczne po prostu muszą zawrzeć umowę ubezpieczenia, a dalsze rozliczenia stron polskich i ukraińskich za usługi są przeprowadzane bez udziału ubezpieczonego.

Etapy rejestracji wizy wojewódzkiej

Aby wydać wizę wojewódzką, będziesz:

  1. Wydaj zaproszenie do pracy. Może to być organizacja potrzebująca usług Ukraińców, osób fizycznych (obywateli Polski lub krajów UE mieszkających na terytorium państwa, cudzoziemców, którzy żyją dłużej niż 5 lat). Strona wykonująca pracę musi potwierdzić swoją zdolność do stworzenia warunków niezbędnych do pracy (zapewnienie minimalnego wynagrodzenia, ubezpieczenia, mieszkania). Zgodność z każdym z tych warunków musi być dokładnie sprawdzona przez właściwe organy.
  2. Województwo poświadcza dokument i wprowadza informacje o nim w bazie danych rejestracyjnych. Od tego momentu zaproszenie staje się operacyjne.
  3. Za pomocą gotowego zaproszenia pracownik musi udać się do konsulatu i centrum wizowego.

Podlegający wojewodzie konsul nie może odmówić pracownikowi uzyskania wizy bez ważnych powodów.

Jak uzyskać wizę

Spodziewając się uzyskania wizy pracowniczej bez pomocy z zewnątrz, mogą w większości przypadków pracować w wybranej firmie i dobrze się pokazać. W innych przypadkach pracownicy organizacji po prostu nie będą chcieli zrobić takiego zaproszenia, ponieważ zabiera to dużo pieniędzy i czasu.

Oficjalny koszt uzyskania dokumentu składa się z takich kosztów:

  • w sprawie rejestracji ubezpieczenia;
  • do produkcji zdjęć, kopii paszportów, weryfikacji dokumentów;
  • zapłata za usługi centrum wizowego;
  • koszt pracodawcy, który zajmuje się wydaniem zaproszenia (ustalone przez firmę według własnego uznania).

Dokument musi być przygotowany co najmniej 3 miesiące przed planowaną datą podróży. W praktyce wydawanie wiz wojewódzkich do Polski niezależnie, nie znając pracodawcy, jest dość niewygodne:

  • po pierwsze, nie jesteś świadomy pracodawcy i rzeczywistych warunków pracy. Otrzymawszy długoterminowe zaproszenie, poświęcisz czas i wysiłek. Jeśli praca Ci nie odpowiada, będziesz musiał ponownie napisać wszystkie dokumenty;
  • po drugie, istnieje bardzo duże ryzyko błędów w wypełnianiu dokumentów bez znajomości wszystkich niuansów. Trudności z tłumaczeniem i komunikowaniem się ze stroną polską są jedną z przyczyn złej rejestracji zaproszenia, w wyniku czego po prostu marnujesz swoje pieniądze i czas;
  • po trzecie, ryzyko oszukania przez potencjalnego pracodawcę jest bardzo wysokie. Same firmy, które oferują zaproszenie do wydania pieniędzy, ale nie wiedzą nic o pracowniku i zaproszonej stronie, wzbudzają podejrzenia.

Najlepszym sposobem na znalezienie pracy w Polsce jest poszukiwanie pomocy od wyspecjalizowanych organizacji. W ten sposób będziesz w stanie uniknąć wielu komplikacji, które potencjalnie mogą zniechęcić do wszelkich pragnień, aby iść do pracy.

Wykonywanie dokumentów przez pośredników

Pojedziesz do pracy z Ukrainy do Polski na długi czas? Następnie musisz zwrócić się do wyspecjalizowanych firm. Pomogą w prawidłowym sporządzeniu niezbędnych dokumentów. Niezależnie od tego nie będzie to działać, ponieważ oprócz danych osobowych wymagane jest zaproszenie od firmy. Pracodawcy bardzo niechętnie ubiegają się o wydanie wiz wojewódzkich. Powodem jest potrzeba zebrania dużej ilości dokumentów potwierdzających możliwość zaproszenia cudzoziemca do pracy. Muszą udowodnić, że firma jest w stanie zapewnić pracownikowi mieszkanie, ubezpieczenie i należne wynagrodzenie. Nie wiedząc nic o pracowniku, wydawanie tak dużej ilości środków na wydawanie zezwoleń jest niecelowe.

Firmy pośredniczące świadczą usługi i rejestrację wojewódzkiego zaproszenia do pracy, którą wybrałeś, pomoc w uzyskaniu polisy ubezpieczeniowej i wypełnieniu ankiety. Właściwe kierownictwo zapewni pełne konsultacje w każdej sprawie i we właściwym czasie pomoże w rejestracji dokumentów. Najgorsze, co może się przydarzyć przy wyborze firmy, trafiają oszustów, którzy wydadzą fałszywe zaproszenie do pracy w Wojewodzie. Niektórzy pozbawieni skrupułów pośrednicy wystawiają Ukraińcom dokumenty na zatrudnienie w firmach frontowych. Nawet jeśli fakt ten nie zostanie ujawniony w trakcie rozpatrywania sprawy przez wojewodę, to po dotarciu do Polski Ukrainiec po prostu nie będzie miał miejsca do pracy. Będziemy musieli szukać nielegalnych możliwości zarobkowania, które są obarczone poważnymi konsekwencjami. Zaufaj profesjonalistom z wieloletnim doświadczeniem - skontaktuj się z U-Staff.