Wiza pracy dla Polski

Dlaczego ludzie opuszczają swój kraj ojczysty? Motywy wszystkich są różne - niektórzy od dawna cenili sobie marzenie o emigracji, inni szukają nowych wrażeń. Ale w zasadzie powodem tak ostrej zmiany sytuacji jest banał - chęć zarobienia. Wiza pracownicza do Polski umożliwia cudzoziemcom legalne znalezienie pracy i pierwszy krok na drodze do stałego pobytu. Wiedząc z góry jak wydawać wizę, możesz uniknąć wielu nieprzyjemnych chwil.

Zatrudnienie w Polsce

Wszyscy cudzoziemcy pracujący na terytorium tego kraju dzielą się na dwie główne kategorie - legalne i nielegalne. Która grupa powinna być preferowana, nie jest konieczne wyjaśnianie. Jednak każdy dokonuje wyboru dla siebie. Czym one się różnią?

Prawne zatrudnienie

Oficjalne zatrudnienie jest prowadzone w 4 głównych etapach:

  1. Znajdziesz pracodawcę, który jest gotów cię zatrudnić.
  2. Pracodawca wysyła ci zaproszenie.
  3. Wydajesz wizę do pracy. Bez tego dokumentu niemożliwe jest oficjalne znalezienie pracy dla obcokrajowca.
  4. Otrzymujesz pozwolenie na pracę na terenie kraju. Ten punkt jest cechą polskiego ustawodawstwa.

Rejestracja wizy roboczej do Polski nie zawiera tak wielu etapów. Po ich zaliczeniu i otrzymaniu niezbędnych dokumentów, możesz legalnie rozpocząć współpracę z pracodawcą.

Nielegalne zatrudnienie

Ci, którzy nie chcą lub nie mogą majstrować przy oficjalnej rejestracji do pracy, są narażeni na duże ryzyko.

Po pierwsze, jesteś absolutnie bezbronny. Nikt nie będzie wstawiał się za tobą, jeśli pracodawca zdecyduje się pozbyć swojej siły roboczej bez płacenia. Nie zawierasz formalnej umowy, wszystkie ustalenia występują tylko ustnie. Udowodnić komuś, że uczciwie pracujesz i nie otrzymałeś za to nagrody, jest niemożliwe.

Po drugie, przygotuj się na problemy z prawem. Zostaniesz nie tylko natychmiast deportowany z kraju, ale także będziesz mieć zakaz wstępu do Polski przez następne 2 lata. Pod koniec tego okresu możliwe będzie oficjalne wydanie wizy, ale mogą pojawić się trudności.

Zaproszenie do pracy w Polsce

Aby oficjalnie znaleźć pracę, pierwszym krokiem jest zaproszenie od potencjalnego pracodawcy.

Poprawnie skompilowany, zawiera następujące rekwizyty:

  • data wydania;
  • pieczęć urzędu odpowiedzialnego za rozpatrzenie wniosku;
  • podpis upoważnionej osoby;
  • czas pobytu w kraju, z datą zakończenia pracy;
  • miasto / wieś, gdzie przebywa gość;
  • zakres działalności;
  • pozycja i wynagrodzenie;
  • umowa / umowa zawarta z przyszłym pracownikiem;
  • nazwisko, imię i nazwisko, imię i nazwisko, data urodzenia, numer i serię paszportu gościa.

Po otrzymaniu tego dokumentu pracownik zobowiązuje się do niezwłocznego przyjazdu do Polski w celu spełnienia warunków umowy o pracę.

Co musisz zrobić, aby otrzymać zaproszenie

Istnieją dwa sposoby - klasyczny i alternatywny.

Pierwszym z nich jest znalezienie potencjalnego pracodawcy, który zdecyduje się włączyć cię do państwa. Następnie udaje się do upoważnionych organów, wypełnia kwestionariusz i wysyła zaproszenie. Ta metoda nie wymaga inwestycji finansowych, ale tylko pod warunkiem, że wszystkie problemy z przyszłym przywództwem zdecydujesz sam.

Alternatywna opcja będzie kosztować od 1600 hrywien. W takim przypadku będziesz musiał skontaktować się z firmami pośredniczącymi, które znajdą dla ciebie pracę i skontaktują się z pracodawcą.

Rodzaje i koszt wizy pracowniczej

Wiza pracownicza do Polski jest oficjalnym dokumentem uprawniającym cudzoziemców do legalnego pobytu na terytorium RP w celu zarobkowym. Rząd zapewnia kilka rodzajów tego "przejścia", każdy ma swoje zalety.

Wiza robocza dla Polski dla Ukraińców może wyglądać następująco:

  1. Kategoria "D" przez sześć miesięcy. Na podstawie zaproszenia od pracodawcy wydaje się wizę typu 180/180. W większości przypadków można go uzyskać, wkładając minimum wysiłku - wystarczy złożyć wymagane dokumenty w ambasadzie. Pozwala na pozostanie w Polsce nie dłużej niż 6 miesięcy.
  2. Kategoria "D" na rok. Ci, którzy przyjeżdżają do kraju po raz pierwszy, aby uzyskać taką wizę, są prawie niemożliwe. Ten rodzaj wydaje się na podstawie oficjalnego zezwolenia. Możesz dostać go dopiero po sześciu miesiącach pracy w kraju.

Zaletą uzyskania wizy półrocznej jest nie tylko łatwość i szybkość rejestracji, ale także jej cena. Koszt takiego "przejścia" wynosi około 80 euro.

Roczne zezwolenie na pracę w Polsce będzie kosztować znacznie więcej - około 450 euro. A czas rejestracji zajmie około 2 miesięcy.

Procedura uzyskania wizy pracowniczej

Aby otrzymać tę cenną kartę o nazwie "wiza", musisz osobiście dostarczyć ambasadzie paczkę dokumentów. Zwróć uwagę! Przekazywanie dokumentów przez osoby trzecie jest niedopuszczalne!

Więc czego będziesz potrzebować

  1. Oryginały i kopie paszportu rezydenta Ukrainy i paszportu. Dokładnie monitoruj ważność dokumentów. Nie dostaniesz wizy, jeśli data ważności paszportu jest wcześniejsza niż 90 dni po dacie powrotu do kraju ojczystego.
  2. Oficjalne zaproszenie do pracy. Musi zawierać niezbędne rekwizyty i pieczęcie firmowe.
  3. Wypełniony formularz wniosku. Język, w którym go napiszesz, wybierz siebie - ukraiński, polski lub angielski.
  4. Ubezpieczenie. Może być wydany w konsulacie.
  5. Zdjęcia. Powinny być wykonane na białym tle.

Po dostarczeniu wszystkich dokumentów i płatności wystarczy poczekać na odpowiedź z ambasady. Zwykle zajmuje to około miesiąca. Statystyki pokazują, że przy prawidłowej rejestracji pakietu dokumentów szanse na uzyskanie wizy i wyjazd do Polski wynoszą prawie 100%.

Pozwolenie na pracę

Kolejny dokument, bez którego otwarcie wizy pracowniczej do Polski jest prawnie niemożliwe - pozwolenie na pracę. Trudno przecenić wagę jego uzyskania. Rozdzielczość zapewnia:

  • ubezpieczenie emerytalne i medyczne;
  • pełne i terminowe obliczenie wykonanej pracy;
  • bezpłatna usługa w placówkach medycznych;
  • rejestracja zwolnienia chorobowego;
  • materialna rekompensata za szkody.

Jeśli otrzymałeś pozwolenie na pracę na okres sześciu miesięcy, to po upływie 90 dni możesz złożyć wniosek do Departamentu Spraw Cudzoziemców z pytaniem o jego przedłużenie. Takie aplikacje rozpatrywane są przez około 60 dni. Koszt wizy roboczej do Polski wynosi 440 PLN.

Dokumenty do uzyskania pozwolenia na pracę

Składając wniosek do uprawnionych organów, należy najpierw zebrać pakiet dokumentów. Uzyskanie wizy pracowniczej dla Polski dla Ukraińców przewiduje:

  • pisemny wniosek o wydanie pozwolenia na pracę;
  • paszport (oryginał i kserokopie każdej strony);
  • pokwitowanie potwierdzające wniesienie opłaty;
  • ubezpieczenie zdrowotne;
  • dokument od pracodawcy potwierdzający oficjalne zatrudnienie (obowiązkowe wskazanie wynagrodzenia);
  • potwierdzenie legalności firmy zapewniającej miejsce pracy.

Jest to klasyczna wersja listy wymaganych dokumentów. W różnych województwach może się różnić.

Kto automatycznie otrzymuje pozwolenie na pracę

Istnieją pewne warunki, zgodnie z którymi wiza robocza dla Polski dla Ukraińców wydawana jest automatycznie. Są to:

  1. Tworzenie rodziny między obywatelem polskim a obcokrajowcem. Ten ostatni w tym przypadku automatycznie uzyskuje pozwolenie na pracę na terytorium kraju.
  2. Szkolenie na polskiej uczelni. Studenci i absolwenci mają prawo do zarabiania pieniędzy na obszarze edukacji.
  3. Doświadczenie zawodowe ponad 3 lata. Po tym okresie cudzoziemiec ma prawo do pracy w kraju bez odniesienia do jednego pracodawcy.

Istnieje inny sposób uzyskania zezwolenia, ale jest on klasyfikowany jako teoretyczny ze względu na wysoki poziom bezrobocia w kraju. Pracodawca może przygotować dokumenty dla cudzoziemca (nie ma znaczenia, czy posiada zezwolenie na pobyt, czy nie), ale jednocześnie kierownictwo firmy musi udowodnić, że wśród Polaków nie ma kandydatów na określoną pozycję.

Kategoria obywateli, którzy nie potrzebują pozwolenia

Tak, są też tacy szczęśliwi. Najprostszym przykładem są członkowie rodzin obywateli UE. Pełna lista osób zwolnionych z obowiązku uzyskania wizy pracowniczej w Polsce znajduje się poniżej:

  • właściciele Mapy Polaka;
  • pracownicy agencji prasowych;
  • touroperatorzy (pod warunkiem, że przez rok ich pobyt na terytorium kraju nie przekracza miesiąca);
  • studenci i studenci;
  • sługi kościoła;
  • uczestnicy konferencji naukowych;
  • uchodźcy;
  • pracowników, którzy przybyli w podróż służbową (pod warunkiem, że okres ich całkowitego pobytu w kraju nie przekracza 3 miesięcy za ostatni rok).

Lekarze, przedsiębiorcy, dyplomaci, którzy mają praktykę w Polsce, uzyskują pozwolenie na pracę automatycznie, jak tylko przyjdą do kraju.

Rzeczywiste innowacje w 2017 roku

W prasie krążyły plotki o innowacjach w polskim prawie pracy - odwoływaniu zaproszeń, ograniczeniach w wyborze zakresu czynności, pracy sezonowej. Ale, ku radości mieszkańców Ukrainy, te innowacje nigdy nie zostały wdrożone.

Jednak miały miejsce zmiany. Od 2017 r. Ukraińcy mają prawo do pracy w Polsce bez uzyskania wizy, jeżeli dostępny jest jeden z następujących dokumentów:

  • pozwolenie na pracę;
  • wniosek od potencjalnego pracodawcy.

Jeśli rezolucja jest już jasna, to oświadczenie przyszłego szefa jest nowym dokumentem. Przed rozwiązaniem ma dwie duże zalety:

  1. Łatwość odbioru. Pracodawca po prostu apeluje do uprawnionego organu z zamiarem zatrudnienia obcokrajowca.
  2. Szybkość rozpatrywania. Zaledwie kilka dni obywatel Ukrainy będzie mógł rozpocząć pracę.

Ale w aplikacji jest znaczny minus. Szczególnie dotkliwy odczują ci, którzy chcą pracować dłużej niż sześć miesięcy - aplikacja jest ograniczona tylko do 6 miesięcy kalendarzowych. Po tym okresie pracownik ma dwie możliwości - wrócić do domu lub wydać zezwolenie.

Koszt rejestracji wszystkich dokumentów pokrywa pracodawca. Cena pozwolenia zaczyna się od 12 do 35 euro, wniosków - około 7.

Okres bezwizowy

Warto zauważyć, że możesz pracować w Polsce do 90 dni bez wizy przez ostatnie sześć miesięcy. Te same zasady dotyczą zatrudnienia za pośrednictwem paszportu biometrycznego. Dlatego po wygaśnięciu tego terminu wracamy do domu i szukamy innej pracy, albo idziemy do konsulatu i robimy wizę roboczą do Polski.

Pobieranie karty

Nawet pracując nad podróżami bezwizowymi, możesz otworzyć kartę pozwolenia na pobyt (zezwolenie na pobyt). Ale ważnym warunkiem jest zawarcie długoterminowej umowy o pracę.

Zgodnie z prawem, masz prawo ubiegać się o zezwolenie na pobyt do ostatniego dnia pobytu w Polsce. W tym samym czasie możesz pozostać w kraju przez cały okres sprawy. Ale tutaj pojawia się wiele trudności:

  1. Jeśli centrum znajdzie błędy w dokumentach, odmówi się odbioru karty. A następnego dnia będziesz musiał opuścić kraj.
  2. Czas rozpatrywania sprawy może być bardzo długi, ale nie masz prawa do pracy w tym czasie. Tutaj musisz sam zdecydować, w jaki sposób możesz zasiąść bez dochodu w obcym kraju.
  3. Jeśli chcesz, możesz wrócić do domu podczas przeglądania dokumentów, ale nie będziesz mógł odwiedzić kraju, zanim podejmiesz decyzję o swoim problemie.

W tym miejscu przeanalizowaliśmy specyfikę krajowego zatrudnienia w Polsce. Jak uzyskać pracę - prawnie lub nie, w systemie bezwizowym lub z pełnym pakietem dokumentów należy do Ciebie. Najważniejsze, pamiętaj o możliwych konsekwencjach nielegalnego zatrudnienia i cenie takich działań.