Mapa miejsca zamieszkania (zezwolenie na pobyt)

Przez tysiąclecia istnienia ludzkość podzieliła ziemię na odrębne terytoria, tworząc państwo. Każdy ma swoją własną kulturę, tradycje, a także identyfikuje znaki i pozwolenia. Każdy, kto zdecydował się odwiedzić inny kraj, musi sporządzić oficjalne dokumenty. Na przykład potrzebna jest mapa na pobyt w Polsce.

Główne powody twojego przyjazdu

Jeśli chodzi o odwiedzanie innego państwa, często występują:

  • wycieczka turystyczna;
  • nauka;
  • leczenie;
  • stworzenie lub ponowne zjednoczenie rodziny;
  • zarobki;
  • wyjazd na pobyt stały (miejsce stałego zamieszkania).

We wszystkich przypadkach zestaw dokumentów i warunki ich działania będą inne. Każdy, kto zdecydował się spróbować szczęścia w innym kraju, czerpie informacje z różnych źródeł: stron internetowych, przyjaciół i znajomych, plotek itp. Mylące jest to, że informacje, choć nieistotne, mogą się różnić.

Aby zmniejszyć napięcie nerwowe i uzyskać rzetelne informacje i pomoc, skontaktuj się z naszą firmą. Konsultanci odpowiedzą na pytania w dowolnej dogodnej formie, biorąc pod uwagę normy prawne i najnowsze zmiany w prawodawstwie. A także powiedzą:

  • jak zdobyć kartę przez jakiś czas;
  • jakie prawa i przywileje daje;
  • jak długo to działa;
  • kto jest wydawany i tak dalej.

Nasi pracownicy poinformują Cię szczegółowo, jaka jest procedura uzyskiwania oficjalnych dokumentów, a także podpowiedzą ci, co powinno być przygotowane w oczekiwaniu na pozwolenie.

Wykaz dokumentów działających w PR

Europa przyciąga obywateli Ukrainy standardem życia, zabytkami kultury, jakością edukacji, możliwościami medycyny, itp. Polska jest krajem najczęściej odwiedzanym od 3 lat. Przygotowując się do wyjazdu do tego kraju, trzeba znać pewne zasady i standardy, które działają na jego terytorium:

  1. Obecność wizy daje prawo do pozostania w państwie przez okres nie dłuższy niż 90 dni. W tym dokumencie nie możesz dostać pracy lub udać się do instytucji edukacyjnej.
  2. Na dłuższy pobyt z prawem do pracy lub zdobycia wykształcenia potrzebujesz mapy w Polsce.
  3. Jeśli potrzebujesz rozszerzonych możliwości pozostania w Europie, warto pomyśleć o karcie rezydenta UE (Rezydent Unii Europayskie).
  4. Dla tych, którzy mają polskie korzenie, należy zdobyć kartę Polaka.

Żaden z tych dokumentów nie wyrówna cię z prawami i możliwościami z obywatelem Polski. Aby uzyskać obywatelstwo, istnieją przepisy.

Zezwolenie na pobyt (zezwolenie na pobyt)

Długość pobytu w obcym kraju może być inna. Są one określane albo celem podróży, albo możliwościami posiadanych kart. Tak zwane zezwolenie na pobyt może być stałe i tymczasowe. Określa okres legalnego zatrudnienia i zamieszkania: do dziesięciu lub do trzech lat.

Tymczasowa karta tymczasowa, czyli zezwolenie na pobyt w Polsce, wydawana jest za zgodą wojewody. Wydawany jest dla pewnej liczby zagranicznych gości, więc procedura trwa około dwóch miesięcy. Jego działanie można przedłużyć o 45 dni przed upływem terminu na złożenie niezbędnych dokumentów.

Aby otrzymać kartę stałego pobytu (Karta stałego pobytu), będziesz potrzebował bardziej przekonujących powodów niż pierwszy przypadek, a za dziesięć lat będzie trzeba go zmienić. Karta rezydenta (Zezwolenie na miesiącem członkowskim UE) wydawana jest pod pewnymi warunkami, na przykład:

  • bez pobytu w kraju przez co najmniej pięć lat;
  • obecność stałego oficjalnego źródła dochodu w ciągu ostatnich trzech lat.

Podobnie jak wiele innych niuansów, które mogą decydować o losie wnioskodawcy. Dokument jest ważny do 5 lat.

Ci, którzy myślą o wyjeździe za granicę, przede wszystkim są zainteresowani tym, co daje ci mapa, jak możesz liczyć na obcokrajowca.

Możliwości map pozwolenia na pobyt

Ci, którzy wydali taki dokument, przede wszystkim zapobiegają ewentualnym problemom z prawem. Mogą swobodnie:

  • uczyć się;
  • praca;
  • prowadzić swój biznes;
  • nabywać nieruchomości i transport;
  • wydawanie wiz krewnym;
  • jeśli to konieczne, przekraczaj granicę;
  • odwiedź kraje UE.

A także obywatele Ukrainy otrzymują dodatkowe możliwości. Przecież mapa jest wydawana w Polsce dla Ukraińców otwierających drogę do Ameryki, Wielkiej Brytanii i innych państw. Liczba awarii nie przekracza pięciu procent.

Aby ukończyć kartę bez żadnych trudności, skontaktuj się z U.staff w celu uzyskania pomocy. Powiemy Ci, jak uzyskać pozwolenie na pobyt w Polsce, a my odpowiemy na wiele innych interesujących pytań.

Minimalne wymagania i podstawy

Bez problemów mapa zostanie naprawiona dla Polski w 2018 roku tylko dla tych, którzy mają dobre powody, udokumentowane:

  • oficjalne zatrudnienie lub własny biznes;
  • kształcenie stacjonarne na uniwersytecie lub kursy długoterminowe;
  • łączenie rodzin lub małżeństwo z obywatelem PR;
  • podróż służbowa;
  • badania naukowe i wiele innych.

Podczas rejestracji dokumentu pobytowego obecność wnioskodawcy jest obowiązkowa. Aby osiedlić się w kraju dłużej niż trzy miesiące, musisz mieć miejsce na pobyt i stały dochód. Kiedy wszystkie dokumenty na kartę są gotowe, możesz złożyć wniosek. Może to zrobić każdy obywatel Ukrainy, który spełnia wymagania dotyczące pobytu na terytorium innego kraju.

Lista dokumentów

Chociaż lista jest mała i zrozumiała, trudności ze zbieraniem nie są rzadkie. Specjaliści z naszej firmy będą konsultować wszystkie problemy, które się pojawiły. Aby otrzymać będziesz potrzebować:

  • formularz wniosku w dwóch egzemplarzach;
  • dokument potwierdzający konieczność pobytu w kraju (umowa o szkolenie, akt małżeństwa, umowa o pracę itp.);
  • paszport zagraniczny i jego kopie z zapisami;
  • zaświadczenie o tymczasowej rejestracji;
  • dzierżawa mieszkań;
  • 4 zdjęcia (3,5х4,5 cm);
  • ubezpieczenie medyczne;
  • wyciąg z banku, wskazujący dochód w wysokości co najmniej 800 zł na osobę.

Studenci składają dokument potwierdzający status, płatność czesnego lub stypendia. Jeśli wnioskodawca jest osobą nieletnią, potrzebny jest kolejny odpis aktu urodzenia. Wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone na język polski. Pierwsza karta otrzymana przez instytucję szkolnictwa wyższego wydana jest na okres jednego roku i trzech miesięcy. W kolejnych - przez trzy lata z możliwością znalezienia pracy zaraz po ukończeniu studiów.

Wymienione wyżej dokumenty przekazywane są do administracji wojewódzkiej. Na ich podstawie w ciągu miesiąca wydaje się decyzję - pozwolenie, które stanie się podstawą do otrzymania karty. Następnie należy uiścić opłatę za rejestrację głównego dokumentu. Oba dokumenty dają prawo do pobytu i pracy. Ale decyzja wojewody nie zapewnia tych okazji, które dają ukraińskiej kartę na jakiś czas. To idzie za granicę, będąc świadkiem tej osoby, poruszając się po Unii Europejskiej. Na czas pobytu w Polsce mapa jest głównym dokumentem, dlatego w odróżnieniu od dekoniki zawsze trzeba mieć ją przy sobie.

Zasady rejestracji dla różnych kategorii migrantów

W Europie zasady dotyczące uzyskania i uzyskania zezwolenia na pobyt stale się zmieniają. W wielu przypadkach wszystkie innowacje mają na celu zaostrzenie ograniczeń dla cudzoziemców. Na szczęście nie dotyczy to Polski. Poprawiając zasady uzyskiwania, rząd państwa tworzy uproszczone warunki dla tych, którzy chcą żyć, pracować, uczyć się tutaj. Ponadto Ukraińcy otrzymują dodatkową możliwość znalezienia się w Europie.

Podstawowe zasady:

  1. Po wydaniu karty możesz wykorzystać swoje umiejętności zawodowe i uzyskać prawo do legalnej pracy. Przesyłając dokumenty, musisz podać informacje o pracodawcy, miejscu, spodziewanym dochodzie, a także potwierdzić swoje kwalifikacje. Okres rozpatrzenia wniosku wynosi od sześciu do dziewięciu miesięcy od daty złożenia wniosku. Jeśli praca zostanie utracona, powinieneś powiadomić władze, które wydały dokument pobytowy, nie później niż piętnaście dni później. Umożliwi to znalezienie nowej pozycji w ciągu trzydziestu dni. Jednak po zmianie pracodawcy będziesz musiał ponownie zorganizować pozwolenie na pobyt.
  2. Procedura uzyskania zezwolenia na pobyt na podstawie prowadzenia własnej działalności gospodarczej jest nieco inna niż procedura najemnego pracownika. Dla odbiorcy zezwolenie na pracę nie jest wymagane. W takim przypadku rozwój ich działalności (właściciel lub współwłaściciel) będzie jedynym powodem uzyskania zezwolenia na pobyt. A to nie zależy od rodzaju nieruchomości: spółek akcyjnych, spółek osobowych, spółek z ograniczoną odpowiedzialnością itp. Przed zainwestowaniem pieniędzy skonsultuj się ze wszystkimi prawnikami we wszystkich kwestiach.
  3. Uczniowie dodatkowo przesyłają dokument dotyczący statusu, opłacania czesnego lub stypendiów. Jeśli wnioskodawca jest osobą nieletnią, potrzebny jest kolejny odpis aktu urodzenia, tłumaczący go na język polski. Może być wymagana obecność rodziców lub innych osób określonych prawem. Jak już wspomniano, pierwsza karta wydawana osobom zapisanym na uniwersytet wydawana jest na okres jednego roku i trzech miesięcy. W kolejnych - przez trzy lata z możliwością znalezienia pracy zaraz po ukończeniu studiów.
  4. Do prowadzenia działalności naukowej konieczne jest sformalizowanie umowy z instytucją państwową Polski na realizację projektu. Ważność dokumentu pobytowego będzie odpowiadać czasowi potrzebnemu na przeprowadzenie badań.
  5. Migracja rodziny może być stopniowa. Aby całkowicie przenieść wszystkich jego członków, trzeba stworzyć warunki: miejsce zamieszkania, bezpieczeństwo finansowe. Zostanie udokumentowana w celu potwierdzenia relacji z osobą, która już posiada zezwolenie na pobyt.

Tak więc, aby mieszkać i pracować w Polsce, musisz wydać wizę, na stałe przebywać w kraju przez co najmniej trzy miesiące, złożyć dokumenty do administracji wojewódzkiej (możesz od razu po przyjeździe do kraju).

Nawet wiedząc, jak zrobić mapę przez jakiś czas, nie zawsze jest możliwe, aby ją od razu wyciągnąć. To może zapobiec różnym niuansom. Aby uniknąć nieporozumień, nasza firma oferuje swoje usługi. Codziennie zajmujemy się takimi zadaniami. W najdrobniejszych szczegółach poznaj cechy procedur i wszystkie wymagania.

Co jest ważne, aby wiedzieć o stałym miejscu zamieszkania

I wszystko się wydarzyło: jest praca, udało się kupić nieruchomość, stworzyć lub połączyć rodzinę. Może warto pomyśleć o stałym miejscu zamieszkania? Aby to zrobić, będziesz potrzebował karty na czas, który potrwa do dziesięciu lat. Możesz mu służyć po pięciu latach życia w kraju. W przypadku posiadaczy karty Polaka lub potwierdzenia pochodzenia polskiego taki okres nie jest konieczny.

Stałe miejsce zamieszkania równoważy cudzoziemców na wielu prawach do lokalnych mieszkańców. Pozwoli to na:

  • dostać pracę bez dodatkowych zezwoleń;
  • kupić ziemię, nieruchomości i transport;
  • brać pożyczki;
  • do układania raty;
  • otrzymać pomoc medyczną itp.

Aby jednak uzyskać prawo do głosowania, musisz zostać obywatelem Polski. I to jest również możliwe. Jeśli zamierzasz odmienić ojczyznę na zawsze, staraj się uczyć języka polskiego, jego historii i kultury. W końcu łatwiej jest dołączyć do społeczeństwa, ucząc się od wewnątrz.

Problemy z pieniędzmi

Od razu widać, że bez zabezpieczenia finansowego myślenie o zdobyciu karty przez jakiś czas jest stratą czasu i energii. Będziesz musiał nie tylko potwierdzić wypłacalność materiału, ale także zapłacić za wykonanie dokumentów.

Lista minimalna jest następująca:

  • odbiór i karta - 440/680 PLN plus 50 PLN;
  • rachunek bankowy - 10 000 PLN;
  • tłumaczenie dokumentów na język polski;
  • zdjęcie;
  • przygotowywanie dokumentów na Ukrainie;
  • podróż.

Dokładną kwotę można znaleźć bezpośrednio przed opuszczeniem naszych konsultantów, ponieważ ceny różnią się od czasu do czasu.

Praca w Polsce jest opłacalna, a wraz z nami - rzetelnie

Wielu wnioskodawców na pobyt czasowy za granicą zaciąga kredyty, zaciąga dług, daje ostatnie, ale nie dostaje tego, czego oczekiwali. Głównym błędem jest nierzetelny pracodawca.

Tylko wiarygodne informacje znajdują się na stronie internetowej U.staff. Pomagamy znaleźć dobrze płatną pozycję prawną. Polecamy tylko odpowiedzialnym pracodawcom. Gwarantujemy dostarczenie wszelkich informacji o firmie, którą Państwo interesują, warunkach pracy i zamieszkania.

Aby współpraca była owocna, a pobyt w Polsce był bezchmurny, skontaktuj się z nami.